Москва захтева податке о осумњиченим Русима у случају „Скрипаљ“

06-09-2018 06:21:09 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије захтевало је од британског амбасадора у Москви Лорија Бристоуа да достави отиске прстију двојице мушкараца које је Лондон означио као осумњичене за случај тровања Скрипаљевих у Солсберију и повезаних са Русијом, изјавила је новинарима портпаролка Министарства Марија Захарова.


„Ради се о томе да је требало да се узму отисци прстију од оних који путују у Велику Британију како би добили британску визу, уколико се ради о држављанима Русије“, рекла је портпарол Министарства.

Према њеним речима, „британски амбасадор је изјавио да британска страна неће пружити никакве материјале“.

„Лондон је одбио да пружи било какве друге информације о том случају: бројеве пасоша, патрониме, личне податке и тако даље“, објаснила је она.

„Полазимо од тога да ће ти подаци бити предати преко Интерпола“, истакла је представница Министарства спољних послова.

Британско државно тужилаштво је 5. септембра саопштило да су двојица руских држављана, Александар Петров и Руслан Боширов, оптужени у „случају Скрипаљ“ за напад нервним агенсом у Солсберију. Тужбе су поднете према четири тачке, укључујући покушај убиства бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије и британског полицајца Ника Бејлија. Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да су осумњичени агенти Главне обавештајне управе (ГРУ).

У британском граду Солсбери 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А234 умешана Русија.