Захарова: Оно што ради Лондон је супротно здравом разуму

07-09-2018 09:54:51 | | фото: facebook.com/maria.zakharova.167/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је за РТ оптужбе Лондона о умешаности Москве у тровање бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.


„Све што Лондон жели да уради је да нас натера да се правдамо. Русија је одмах рекла да нема никакве везе са оним што се десило. Са становишта међународног права, а и не само међународног већ и националног, неопходно је доказати кривицу, а не потврдити невиност. Због тога је оно што ради Лондон супротно здравом разуму, логици, дипломатској пракси, етици и, што је најважније, правним основама савременог света“, нагласила је Захарова.

„Да им је потребна истина, прва ствар коју би започели је заједничка истрага“, истакла је Захарова.

Уместо тога, Лондон је одмах почео да примењује оштре мере против Москве. Према њеном мишљењу, то је учињено ради извлачења сопствене користи и добијања „политичких дивиденди“.

„Желим да вас подсетим да су се и пре било каквих детаља о првим догађајима одмах чуле оптужбе. И јуче, након што су објављене фотографије и имена… Истовремено, нису достављени никакви документи као докази - копије пасоша, виза, отисака прстију. Дакле, логика акција била је иста - одмах објавити Европској унији о новом походу на санкције“, истакла је портпаролка Министарства спољних послова.

"Ово је још једна акција на коју су политичке снаге Велике Британије и Сједињених Америчких Држава подстакле своје партнере, а такође и наставак антируске реторике и измишљање нове приче о руској агресији. Као треће, то је такав крсташки рат против система међународног права“, објаснила је Захарова.