Путин: Односи Русије и Јапана се постепено развијају

10-09-2018 03:59:19 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Односи између Русије и Јапана се постепено развијају, између осталог и преко војних министарстава, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са премијером Јапана Шинзом Абеом.

„Односи наших земаља се развијају постепено. То се први пут односи и на сарадњу војски. Развијају се односи у хуманитарној области“, рекао је Путин.

Испоруке руских машинских производа у Јапану пораслe су за 90 одсто, изјавио је руски председник.

„Расте трговинска размена. Расла је и прошле године, а у првој половини ове године порасла је за 20 одсто. Испорука руских машинских производа порасла је за 90 одсто, а текстила за 14 одсто - то су добри показатељи“, истакао је Путин.

Премијер Јапана је, са своје стране, изјавио да очекује да са председником Русије разговара о мировном споразуму, као и о развоју економске сарадње двеју земаља.

„Желео бих блиску размену мишљења о билатералним питањима, укључујући економска, као и о међународним проблемима, како ћемо се бавити овим питањима и сарадњом са Русијом. Такође бих желео да детаљно разговарам са вама о нашем историјском задатку, односно о питању закључивања мировног споразума“, рекао је Абе на почетку разговора са Путином у Владивостоку.

Абе је дошао у Русију да би учествовао на Источном економском форуму у Владивостоку.