Путин: Било би наивно веровати да се проблем мировног споразума између Русије и Јапана може решити преко ноћи

10-09-2018 04:03:26 | | фото: © Донат Сорокин/фотохост-агентство ТАСС/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин је уверавао да је Москва спремна да развије сарадњу са Токијом на основу добросуседства и поштовања интереса једних и других.

"Јапан и Русија су важни и поуздани партнери.
Две земље су одлучне да развију руско-јапанску сарадњу засновану на принципима добросуседства, узајамног поштовања и узајамног узимања у обзир интереса једних и других", рекао је руски шеф државе након разговора са јапанским премијером Шинзом Абеом.

Путин је нагласио да су његови контакти са јапанским премијером "редовни".

"
Увек на путовање у нашу земљу премијера Јапана прати репрезентативна делегација из званичних и пословних кругова. Ово се десило и у мају, када је око 150 водећих јапанских предузетника учествовало на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу заједно са премијером. А сада, заједно са њим, чланови јапанске владе, представници префектура, неколико стотина лидера највећих јапанских компанија, дошло је у Владивосток", рекао је руски лидер.

Он се захвалио јапанским партнерима "за велики интерес у развоју узајамно корисне сарадње са жељом да се прошире вишеструки контакти у економској, политичкој и хуманитарној области".


Према речима председника Русије, између Москве и Токија "успостављен је интензиван политички дијалог" и тренутни разговори се "одржавају у пословној и конструктивној атмосфери".

"Разговарали смо детаљно о главним питањима билатералних односа, са великом пажњом на ширење трговинско-економске и инвестиционе сарадње", рекао је шеф руске државе.

Он је подсетио да је 2017. билатерална трговина повећана за 14%, а у периоду јануар-јун 2018. - за још 20%.

"Јапанске корпорације активно инвестирају у већини различитих сектора наше индустрије и пољопривреде. Акумулиране инвестиције у руску привреду достигле су две милијарде долара. Успешно се реализије око стотину узајамно корисних заједничких иницијатива у оквиру предлога присутног премијера Абеа за сарадњу у осам праваца, као и руске листе приоритетних инвестиционих пројеката", рекао је Путин.

Председник Путин је такође напоменуо да се разматра могућност повезивања Јапана са имплементацијом гасних пројеката "Сахалин-2" и "Арктик ЛНГ-2".

Мировни споразум

Путин је разговарао са Абеом и о питању постизања мировног споразума између Руске Федерације и Јапана, рекавши да су "стране спремне да траже решења која ће бити прихваћена од стране народа двеју земаља".

"Током разговора додирнули смо се проблема мировног споразума", рекао је Путин.

"О овом питању се већ више деценија расправља и било би наивно веровати да се може решити преко ноћи. Али ми смо спремни да тражимо решења која би одговарала Русији и Јапану, а која би била прихваћена од стране народа обе земље.", рекао је Путин.