РТ: „Суд неправде“: САД запретиле санкцијама судијама Међународног кривичног суда ако буду водили истрагу против њихових држављана

10-09-2018 07:03:01 | | фото: © Baz Ratner / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

САД су саопштиле своју одлуку да неће сарађивати са Међународним кривичним судом, обећавајући заштиту својих грађана и свог "пријатеља и савезника" Израела од овог међународног судског тела. САД су такође запретиле санкцијама против "неправедног" суда.

Објављујући овај потез, саветник за националну безбедност Џон Болтон је упозорио МКС против наставка истраге о ратним злочинима које су починили Американци у Авганистану. Уколико Међународни суд настави да спроводи истрагу, Вашингтон ће забранити судијама МКС-а да уђу у земљу, кривично ће их гонити, те замрзнути њихова средства, рекао је Болтон.

Болтон је такође нагласио против истрага америчких "пријатеља и савезника" у вези злочина Израела против Палестинаца. Истрага о акцијама такве "либералне демократске нације" као што је Израел је неприхватљива, рекао је Болтон. Свака земља која подржава истрагу и сарадњу са МКС-ом биће подложна секундарним санкцијама, упозорио је он.


Затим је обећао да ће предузети акције у УН-у како би спречио МКС да гони држављане свих земаља које нису ратификовале статут овог међународног тела.