РТ: Русија ће затражити постепено укидање санкција Северној Кореји

12-09-2018 07:59:32 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Астахов/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Москва ће предложити Савету безбедности УН-а да награди Северну Кореју постепеним укидањем санкција јер предузима неопходне кораке ка дунуклеаризацији, рекао је заменик министра спољних послова Игор Моргулов.

"Пошто Северна Кореја предузима кораке ка денуклеаризацији, верујемо да Савет безбедности УН има овлашћења и треба да се позабави питањем адекватног ублажавања санкција против Северне Кореје. Ово питање ћемо потегнути с тим да ће Северна Кореја такође предузети даље неопходне кораке", рекао је Моргулов на маргинама Источног економског форума у Владивостоку.

Моргулов је одговоран за односе Русије са источном и јужном Азијом и мултилатералном сарадњом у азијско-пацифичком региону.

На самиту у јуну између америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, Пјонгјанг се обавезао да ће окончати денуклеаризацију у штуром споразуму. Вашингтон је више пута нагласио да ће наставити да примењује "максимални притисак" на Пјонгјанг све док се потпуно не обустави и демонтира програм за производњу нуклеарног наоружања.

Северна Кореја је подвргнута широком спектру међународних санкција које су увеле УН. У августу је амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао да Вашингтон неће смањити санкционо оптерећење према Северној Кореји све док не буде упознат са конкретним акцијама Пјонгјанга.

"Идеја да ћемо ублажити санкције само на основу речи Северне Кореје - мислим, то је нешто што се једноставно не разматра", рекао је Болтон.


Источни економски форум, који се одржава у граду на Далеком истоку - Владивостоку, привукао је око 7.000 учесника из преко 60 земаља, укључујући и делегацију високих званичника из Северне Кореје.
Јуче је такође одржан састанак између руског председника Владимира Путина и његовог кинеског колеге Кси Ђинпинга.