РТ: 17 година после 11/09: Ал Каида ребрендирана од стране САД, за медије окупирани побуњеници

12-09-2018 08:19:55 | | фото: © Omar Haj Kadour / AFP / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Седамнаест година након терористичких напада 11. септембра, америчка влада и медији су одлучили да је "Ал Каида" сада бунтовна група која треба да има наше симпатије. Цинична наративна промена, кажу стручњаци РТ.

Како мрачне насловнице новина обележавају годишњицу разорних напада, неки аналитичари истичу да је терористичка група оптужена за убиство 3.000 Американаца пре седамнаест година, сада окупирала североисточну Сирију - при чему су САД запретиле да ће предузети војну акцију ако "избеглице" буду истеране из региона од стране сиријске војске и њених савезника.



Сједињене Америчке Државе су потрошиле око 1,5 билиона долара у свој глобални рат против тероризма, започет након напада 11. септембра, али САД сада пружају дипломатско покриће терористима, за које су некада рекли да ће их искоренити.


Већина провинције Идлиб у Сирији је под контролом "Хајат Тахрир ал Шам" - терористичке групе која је тако одређена и од стране Стејт департмента, а која се не разликује од "Ал-Каиде". Међутим, САД су саопштиле да ће војно одговорити на било какве напоре Дамаска да неутралише међународно признату терористичку групу у њеном последњем упоришту у Сирији, при чему се "Њујорк тајмс" чак и улизује џихадистима, те их представља као "де факто државна власт, која олакшава трговину преко дугачке границе са Турском и организовањем испоруке помоћи". Шта се десило?

Никад не заборави?

Чак и када су друштвене мреже препуне натписа "Никада не заборави" нападе 11. септембра, један од разлога због којих "Ал Каида" може остати у Идлибу јесте то што су Американци заправо то "заборавили", кажу аналитичари.

"Прошло је доста времена од 11. септембра. Они су добили Осаму бин Ладена, а људи су наставили једноставно даље, да се фокусирају на друга питања", изјавио је бивши званичник Пентагона Мајкл Малуф за РТ.

Према Малуфу, многи Американци су сада преокупирани домаћим скандалима попут "дослуха са Русијом" и нису "фокусирани на степен подршке који администрација Трампа пружа `Ал Каиди` данас у Сирији. И заиста, то је трагично".


Међутим, они који обраћају пажњу су "уморни од лажи", каже Вили Вимер,
доајен немачке политике.

"Мислим да је јавност на Западу уморна од лажи својих влада у вези са `Ал Каидом` или другим терористичким групама."

Напоменуо је да је отворена тајна да САД, Велика Британија, Француска, Саудијска Арабија и државе залива пружају директну и индиректну подршку "побуњеничким" групама које би се у нормалним околностима могле сматрати терористима.

Шта је циљ?

Али чему се надају да ће добити Сједињене Америчке Државе спречавањем напада на последњу енклаву "Ал-Каиде" у Сирији?

Претње Вашингтона о војној акцији су начин очувања утицаја у Сирији, каже Малуф.

"САД су заинтересоване за Идлиб и подршку `Ал-Каиди` како би задржале утицај и покушале да одврате пажњу од домаћих проблема."

Он је додао да САД користе изговоре "хуманитарне катастрофе и хемијског оружја" како би оправдале своју војну активност у земљи.

"Они ће реаговати динамично ако буде напада у Идлибу", предвиђа Малуф.

Вимер је упозорио против покушаја промене мишљења о Ал Каиди од стране Вашингтона.

"Не можете гледати на америчку спољну политику логично", рекао је он.
"Ове групе се користе да се сруши читав регион, не само Сирија, већ и друге земље, а на крају да се бори против претње коју су организовале сопствене владе. Мислим да су људи уморни од овога".

Он је истакао да су САД "плесале по сопственим тврдњама" оптужујући Русију да користи операције против тероризма као лажни изговор за војно укључивање у Сирију, додајући да, за разлику од Русије и присуства Ирана у земљи, "под свим правним условима, нема оправдања за присуство САД у Сирији по међународном праву".

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут