Меркелова: Пројекат „Северни ток 2“ је важан и доста значи за Берлин

14-09-2018 04:20:59 | | фото: © North stream/ vostok.rs |


Пројекат "Северни ток 2" је важан и доста значи за Берлин, изјавила је немачки канцелар Ангела Меркел на заједничкој конференцији за новинаре са председником Литваније Далијом Грибаускајтеи премијерима три балтичке земље.

„Признајем да ми је познат критички став балтичких земаља. За Немачку је политика енергетике диверсификована, ми увозимо гас из Норвешке, Холандије, Русије. Суочавамо се с проблемима у остваривању договора о клими, наша потреба за гасом ће заправо расти. Пројекат ’Северни ток 2‘ ће, чини ми се, бити значајан и важан за нас“, рекла је Меркелова.

При томе она је нагласила да Украјина и даље треба да буде земља за транзит гаса.

"Драго ми је што ће комесар Шевчович учествовати у преговорима са Русијом и надам се да ће се то догодити у будућности. Ако имамо пројекат `Северни ток`, онда ћемо моћи да реализујемо пројекат `Северни ток 2`, рекла је она.

Према њеним речима, она се нада да ће се реализовати и пројекат турског гасовода.

Заузврат,
Грибаускајтеје изјавила да је положај Виљнуса и даље исти.

"Ми посматрамо овај пројекат као геополитички. а не као комерцијални или енергетски пројекат. Наш поглед заснива се, нажалост, на не добром искуству. Знамо шта значи зависити од једног извора енергије из Русије", рекла је председник Литваније.