Русија спремна да заузме простор ослобођен повлачењем америчких производа из Кине

22-09-2018 12:06:45 | | фото: © РИА Новости / Александр Демьянчук/ vostok.rs |


Русија је спремна да заузме простор ослобођен повлачењем појединих америчких производа с кинеског тржишта и разговара о том питању с партнерима из Кине, саопштио је министар за економски развој Русије Максим Орешкин, преносе
РИА Новости


Према његовим речима, последњи талас повећања царина између САД и Кине одразиће се на руску економију и позитивно и негативно.

„Русија је део глобалне економије. Подсетићу вас да наша прогноза садржи успоравање темпа светског економског раста, а један од фактора за тако нешто је покретање трговинских ратова. То ће утицати и на тржиште сировина, а ми због тога имамо умерено-негативну динамику када је реч о ценама нафте“, рекао је министар новинарима на маргинама Евроазијског женског форума.

Уз све негативне ефекте, новонастала ситуација доноси и велике могућности развоја билатералних трговинских односа Русије с Кином, Индијом и другим земљама, додао је Орешкин.

„Наша трговинска размена с Кином ове године ће премашити 120 милијарди долара, а то није крајња граница. Због тога ћемо тражити простор у којем Русија може да замени САД на кинеском тржишту. С кинеским партнерима сада радимо на томе, пажљиво пратимо робу за коју су повећане царине. За нас то значи да америчких конкурената у том простору неће бити и ми треба да учинимо све што је у нашој моћи да тај простор заузмемо“, рекао је руски министар.