РТ: САД користе лажне оптужбе у трговини како би застрашиле земље - Кина

24-09-2018 09:19:05 | | фото: FILE PHOTO / Reuters/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Пекинг се узвратио саопштењем администрацији Трумпа након што су нове царине САД за кинеску робу ступиле на снагу, оптужујући их за "лажне оптужбе" и ангажовање у економском застрашивању других земаља.

Кина је данас објавила документ са шест тачака. У једнојсе осуђује амерички председник Доналд Трумпа за "силеџијску праксу у трговини", пренела је кинеска новинска агенција "Ксинхуа".

Такође се наводи да Вашингтон врши "екстремни притисак" на Пекинг како би прогурао сопствене интересе, док врши "економску хегемонију".


САД "подижу лажне оптужбе против многих земаља и региона, нарочито Кине, застрашујући друге земље кроз економске мере као што је наметање царина".


Данас, званично ступа на снагу америчка одлука о увођењу царина на кинеску робу у вредности од 200 милијарди долара. Данас се царине повисују на 10%, а на 25% ће се повећати крају године. Пекинг није остао без одговора, те је узвратио увођењем царина на америчке производе у вредности од 60 милијарди долара.


Штавише, Пекинг је отказао заказане разговоре са Вашингтоном, а чија сврха је била смиривање тензија у трговини између две земље.