Шојгу: „Испорука С-300 Сирији и друге мере ће охладити усијане главе“

24-09-2018 11:54:19 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мальгавко/ vostok.rs |


Мере које је Русија предузела након обарања руског авиона "Ил-20" у Сирији охладиће "усијане главе" и спречити радње које угрожавају руску војску, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Шојгу је рекао да су мере намењене "хлађењу" усијаних глава и ради спречавања погрешних поступака који представљају ризик за припаднике руске војске. Додао је да ако се такав развој не успе остварити, "руска војска ће деловати у складу с ситуацијом".

Подсетимо Шојгу је данас саопштио о испоруци ПВО система С-300 Сирији у року од две седмице.




"Руска војска такође ће обезбедити Сирији боље системе контроле за јединице сиријске ПВО, а које се само испоручују руским оружаним снагама", објаснио је Сергеј Шојгу. Ово ће омогућити интеграцију сиријске и руске војне технике, омогућавајући сиријској страни бољу информисаност.

"Најважнија ствар је да ће обезбедити идентификацију руских ваздухоплова од стране снага сиријске ПВО. Потенцијално ће изложити и израелске авионе које прате руске радарске станице за сиријску ПВО", наводи се у саопштењу.

Трећа мера коју је најавило Министарство одбране је сет електронских контрамера над сиријском обалом, које ће "сузбити сателитску навигацију, радарске системе и комуникацију борбених авиона који нападају циљеве на територији Сирије".

Прошле недеље руски авион Ил-20 авион са 15 чланова посаде оборила је сиријска ПВО код обале сиријске провинције Латакиа. Сиријска ПВО је дејствовала у одговору на израелски напад, а Москва је оптужила Израел да је искористио руски авион као заклон од сиријске ПВО.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут