Ратни злочинац саветује Србију о „фундаменталним вредностима ЕУ“

24-09-2018 08:41:56 | | фото: jfcnaples.nato.int// vostok.rs |


"Није на Европској Унији да диктира услове за решење питања Косова и јасно је да ће за било какав споразум о томе кључну улогу играти локалне власти", сматра ратни злочонац и бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

"Радећи последњих неколико месеци са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи убрзали су преговоре о томе, са циљем да се постигне коначан, свеобухватан и правнообавезујући споразум", објашњава Солана свој став у тексту на порталу Проџект синдикејт под називом "Добар подстрек за Балкан", преноси у пресклипингу Унмик.


Како напомиње, и Београд и Приштина свесни су да их "статус кво" скупо кошта јер кочи њихове тежње за чланством у Европској унији и намеће велики терет њиховим економијама.

"У овој фази дијалога, кључно је да преовладају опрез и умереност. Заоставштина Вучића и Тачија зависиће највећим делом од њихове спремности да формулишу реалистичне предлоге, који су у складу са фундаменталним вредностима Европске Уније", наводи Солана.

Ово је, према његовим речима, прилика за обе стране да извуку максимум из својих позиција и мудро делају, по угледу на владе Грчке и БЈР Македоније.

Подсетимо Хавијер Солана је на функцији генералног секретара НАТО-а био током агресије на СР Југославију те је осуђен на вишедеценијску казну затвора због ратних злочина, злочина над цивилним становништвом и многих других кривичних дела.



Солана је неколико пута боравио у Србији, али никада није ухапшен ради издржавања казне.