Бондарев предлаже зону забрањеног лета изнад територија руских војних база

24-09-2018 09:39:08 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Како би се избегла трагедија, као што је пад Ил-20 у Латакији изнад територија руских војних база, треба формирати зону забрањеног лета, изјавио је шеф војног Комитета Савета федерације Виктор Бондарев.


„Треба формирати беспилотну зону и објавити свима да ће сигурно бити уништени сви недозвољени објекти који буду примећени у ваздушном простору изнад Хмејмима “, рекао је Бондарев.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је 24. септембра најавио мере за повећање безбедности руских војника у Сирији као одговор на обарање Ил-20, за шта Русија сматра одговорним Израел. Према његовим речима, у складу са наредбом председника, Москва ће опремити командне пунктове сиријске противваздушне одбране аутоматизованим системима за контролу, које имају само Оружане снаге Русије, а такође ће извршити електронско потискивање сателитске навигације, авионских радара и система везе ратног ваздухопловства који нападају објекте на сиријској територији, а што је најважније, у наредне две недеље ће Сирији предати систем С-300. Министар је истакао да је Русија 2013. године на захтев Израела обуставила испоруке С-300 у Сирију, али сада се ситуација променила, и то не кривицом Русије.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут