УПЦ Московске патријаршије обуставила служење са свештенством Цариградске патријаршије

25-09-2018 05:59:29 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Свети Синод Украјинске православне цркве Московске патријаршије је позвао Васељенског патријарха Вартоломеја да прекине да се меша у унутрашње ствари УПЦ, не крши њену канонску територију и обуставио је служење са свештенством Цариградске патријаршије, наводи се у саопштењу.

Седница Синода је одржано је данас у Кијевско-Печорској лаври, а претходно је одржану 25. маја.

„Синод УПЦ је позвао Васељенског патријарха Вартоломеја да прекине да се меша у унутрашње ствари Украјинске православне цркве и неће нарушити њену канонску територију. Епископату УПЦ је наложено да обустави служење са свештенством Васељенске патријаршије“, наводи се у саопштењу.



Они су затражили од егзарха Константинопољске патријаршије да напусти Кијев.

Тако је Синод изразио свој став према именовању два егзахара у Кијеву од стране Цариградске патријаршије, што је назвао "грубим мешањем у унутрашње послове УПЦ-а".

Раније данас је и Руска православна загранична црква обуставила заједничко служење са архијерејима Цариградске патријаршије.

Такође је и Руска православна црква обуставила учешће у структурама којима председава Цариградска патријаршија, а биће обустављено и заједничко богослужење са цариградским архијерејима.