Амбасада Русије РФ: Лондон грубо дезинформише британску и међународну јавности

05-10-2018 07:00:00 | | фото: © РИА Новости / Алекс Макнотон/ vostok.rs |


Саопштење Министарства спољних послова Велике британије о наводним сајбер нападима које Русија изводи по целом свету представља „грубо дезинформисање британске и међународне јавности“, саопштила је Амбасада Русије у Лондону.


Министарство иностраних послова Велике Британије је саопштило да британске власти „са великом сигурношћу“ сматрају да је Главна обавештајне управе Русије (ГРУ) организовала серију сајбер нападе по читавом свету, укључујући и у Британији, и да на нападе намеравају да одговоре заједно са савезницима.

„Ова изјава је неодговорна. Она, као по традицији, није поткрепљена никаквим доказима и још један је елемент антируске кампање који спроводи Влада Велике Британије“, изјавио је портпарол Амбасаде Русије.

Он је подсетио да су крајем 2017. године током посете Москви бившег шефа британске дипломатије Бориса Џонсона постојала нека питања о сајбер безбедности, као и да је Русија спремна да оперативно организује одговарајуће консултације експерата.

„Британска страна је одбила такав дијалог и једино разумно објашњење је претпоставка да немају шта да кажу. На такав начин, ова изјава Форин офиса представља грубо дезинформисање британске и међународне јавности. Мало је вероватноћа је у питању случајност то што су се преклопили састанак министара одбране држава НАТО-а у Бриселу и објава о почетку рада сајбер јединица оружаних снага западних држава“, изјавили су у Амбасади.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је раније на конференцији за новинаре да су такве оптужбе производ „бујне маште колега из Велике Британије“.

Она је позвала западне земље да разговарају о питањима сајбер безбедности на међународној конференцији у Москви пре него што окриве Русију за сајбер нападе.