Како је руска подморница одломила амерички сонар

10-10-2018 08:50:39 | | фотографија из архиве / Russia beyond/ vostok.rs |


Један од првих дипломатских процеса између Руске Федерације и САД тицао се несвакидашњег подморничког инцидента.

.Дана 11. фебруара 1992. године, посада америчке нуклеарне подморнице „Baton Rouge“, која је шпијунирала руску флоту у хладним водама Баренцовог мора, осетила је снажан ударац у тело пловила. Баластна цистерна је процурела, а аларм за узбуну се огласио унутар подморнице.

Како се испоставило, руска подморница „Кострома“ је ударила о америчку подморницу. Када се вратила у луку, на крми су нашли заглављене делове америчког сонара. Током подводног маневрисања, сонари оба пловила су били искључени и подморнице једноставно нису приметиле једна другу. Према другој верзији догађаја, посада „Костроме“ се намерно закуцала у уљеза како би га истерала из територијалних вода Руске Федерације.

„Посаде нису биле повређене, а пловила су се вратила у своје луке ради поправке“, пише The National Interest о детаљима овог несвакидашњег догађаја.

„Baton Rouge“ је након инцидента отписан, а „Кострома“ је поправљена за четири месеца. Након тога, на њој се, уоквирен у звезду, нашао број 1 – тако су током Великог отаџбинског рата совјетске подморнице обележавале своје победе.

Подводни судар је био разлог за један од првих дипломатских процеса између Руске Федерације и Сједињених Држава. Државни секретар САД Џејмс Бејкер је лично тада уверио руског председника Бориса Јељцина да ће америчке подморнице престати да шпијунирају у туђим водама. Међутим, ово обећање је погажено годину дана потом приликом новог судара подморница код Кољског полуострва.