Москва: НАТО и ЕУЛЕКС потпуно одустали од обезбеђивања сигурности неалбанског становништва на Косову

12-10-2018 10:09:24 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије у ОЕБС-уАлекандар Лукашевич је осудио пасивну улогу међународних снага под командом НАТО-а како би се осигурала стабилност на Косову.

Он је нагласио да албанкси сепаратисти на Косову, који осећају безусловну подршку споља, показују потпуну незаинтересованост у у погледу Београда, како би се нашла основа за решавање замрзнутог сукоба, док се Приштина још увек ослања на застрашивање Срба у покушајима да их истера из покрајине.

"Осуђујемо пасивну линију међународног присуства у покрајини - НАТО снаге за Косово (КФОР) и Мисију ЕУ (ЕУЛЕКС). Они су одустали од обезбеђивања сигурности неалбанског становништва на Косову или чак потпуно подржавају некажњавање у покрајини", рекао је Лукашевич на састанку ОЕБС-а


По његовом мишљењу, сасвим је очигледно да подстицање кривичне неодговорности косовски-албанских власти може довести до новог крвопролића у покрајини и дестабилизовати регион Балкана у целини.

"Наставак насилних покушаја Приштине да успостави контролу над подручјима где живе Срби доводи до подстицања међуетничких тензија и поткопавања дугорочних напора међународне заједнице за мирно постконфликтно решење", додао је Лукашевич.

Посредовање ЕУ дискредитовано

Посредовање Европске Уније у дијалогу између Београда и Приштине је дискредитовано, рекао је стални представник Русије у ОЕБС-у Александар Лукашевич.

"Нажалост, све је више и више таквих сигнала. Посредовање Европске Уније у дијалогу између Београда и Приштине је дискредитовано. Приштинске власти и даље саботирају споразум о стварању Заједнице србских општина. Реакције ОЕБС-а нисам чуо. Постоји растући притисак на Београд да де-факто призна независност Косова. Покушава се повезати коначна нормализација између Београда и Приштине "на неке вештачке рокове", рекао је Лукашевич.
Такође је нагласио да нема напретка у раду Специјалног суда за ратне злочине "Ослободилачке војске Косова" у Хагу, те да су они који су одговорни за ужасне злочине, попут трговине људским органима, нису одговараљи.