Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Братски изазов у Сибиру

Братски изазов у Сибиру

12-10-2018 11:24:40 | | Балтић и Карељин, фото: Н. Параушић / Новости/ vostok.rs |

У Новосибирску, главном граду највећег региона на планети, од 22. до 26. новембра наша селекција у борилачким спортовима надметаће се против руских бораца у 10 дисциплина


Велика част за Србију! У Новосибирску, главном граду највећег региона на планети, од 22. до 26. новембра наша селекција у борилачким спортовима надметаће се против руских бораца у 10 дисциплина. "Куп пријатељства" ("Кубок дружба"), назив је једне од најугледнијих спортских манифестација у Сибиру коју традиционално преноси национална телевизија, а уживо прате тамошњи најугледнији политичари и привредници.


- Идеја да наша земља буде гост на турниру стара је 10 година, а до њене реализације долази у тренутку када је су односи двеју земаља на највишем политичком и сваком другом нивоу. Сусрет спортиста, привредника и културних радника у Сибиру логичан је наставак политике сарадње уважавања и братства коју граде наш председник Александар Вучић и руски Владимир Путин - објашњава Рајко Балтић.

Председник Организационог одбора српске репрезентације спортиста, привредника и културних радника, даље наставља:

- Засад је извесно да ће нас представљати рвачи, Владимир Станкић, Заур Ефендиев и Александар Ђукановић. У џуду Бошко Бореновић, у боксу Душан Јањић, кик-боксу Марко Цветановић, а у ММА Рифат Прушчевић. Александра Радмиловић ће се надметати у теквонду, а договарају се противници за још две борилачке арене. Национални савези су задужени за селекцију бораца.

Србију ће у Русији у културном делу програма представити група "Балканика". Предвиђен је велики концерт у тамошњој филхармонији. А у "репрезентацији" за коју је предвиђено да броји 70 чланова, чак половина ће бити привредници. Подршку манифестацији дала су четири министарства Владе Србије.

ЧАСТ, ОБАВЕЗА, КУМСТВО...

Прича о "Кубок дружби" Срба и Руса је и историја дружења двојице изузетних људи, Александра Александровича Карељина и Рајка Балтића које траје већ 20 година.

- Александар Карељин, који је државни депутат из Сибира од 2000, за све ове године помагања србском спорту зарадио је наш Орден Немање другог реда и Орден Светог Саве. А мени је, Заједница независних држава уручила највеће њихово признање за развој културе пријатељства и туризма. Позив Србији од министарства спорта Сибира да буде држава-гост турнира, за мене је част и обавеза и према куму Александру Карељину - каже Балтић.

Новости