Москва: Волкер одбијањем иницијативе Русије да се покрене мисија УН-а у Донбасу ради на рушењу Минског споразума

13-10-2018 11:33:20 | | фото: © РИА Новости. Максим Блинов/ vostok.rs |


Специјални представник САД за Украјину Курт Волкер одбијањем иницијативе Русије да се покрене мисија Уједињених нација у Донбасу ради на рушењу Минског споразума, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


Волкер је раније изјавио да је иницијатива Русије о размештању мировњака у Донбасу неприхватљива пошто, према његовим речима, омогућава опстанак република Доњецка и Луганска.

Министарство иностраних послова је саопштило да је Москва ту изјаву америчког специјалног представника примила с недоумицом.

„Треба подсетити да испод Минског споразума стоје потписи представника ДНР и ЛНР, који су учесници у том споразуму заједно с Кијевом. Јавља се логично питање да ли је Курт Волкер уопште читао основне документе споразума о решавању украјинске кризе, којом се тобоже бави. Или су за САД исто тако нелегални и посматрачи ОЕБС-а који се налазе већ пету годину у Украјини, пошто се они такође не спомињу у законодавству те земље?! Залажући се декларативно за Мински споразум, Курт Волкер у пракси ради на његовом рушењу“, навело је Министарство.

У саопштењу се додаје да је управо на рушење Минског споразума усмерена „концепција потпуне окупације територије ДНР и ЛНР такозваним миротворцима Уједињених нација и успостављања међународне војно-цивилне администрације која би довела до принудне предаје Донбаса под контролу кијевских власти без давања посебног статуса том региону и заштите безбедности становништва, како је било договорено у Минску“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут