Налазите се на страници > Почетна > Друштво > Преминула Милена Дравић

Преминула Милена Дравић

14-10-2018 09:07:12 | | фото: © РТС/ vostok.rs |


Највећа србска филмска глумица Милена Дравић преминула је ноћас у 79. години у Београду, после тешке болести. Глумила је у више од сто филмских остварења, преноси РТС.

Милена Дравић преминула је ноћас у Београду.

Сећање на Милену Дравић

Најпознатије улоге остварила је у филмовима "Прекобројна", "Козара", "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Рад на одређено време", "Мој тата на одређено време", "Секула се опет жени", "Није лако са мушкарцима" и "Зона Замфирова".

Позната је још и као учитељица из култне серије "Приче из Непричаве", Вера из "Полицајца са Петловог брда", затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ-комедија "Позориште у кући" и "Луд, збуњен, нормалан".

Са својим трећим супругом и колегомДраганом Николићемје од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм "Образ уз образ".

Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмоваЦрног таласа, а великим делом на успеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила узЉубишу Самарџића.

Милена Дравић у филму "Прекобројна" 1962. године (Јутјуб/srbolove)

Била је добитницаНаграде за најбољу споредну глумицунаКанском филмском фестивалу, специјалне награде "Златна ружа" наФилмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих србских наградаДобричин прстени "Жанка Стокић"за целокупан допринос југословенској и србској кинематографији

Такође, освајала је награде "Јоаким Вујић",награде "Павле Вуисић" наФилмским сусретима у Нишу, четири "Златна ћурана"наДанима комедије у Јагодинии чак рекордних десет "Златних арена" наФилмском фестивалу у Пули. Због тога је често сматрају највећом звездом у историји српске и југословенске кинематографије.

Милена Дравић и Милош Биковић на пројекцији филма „Лед“, у марту ове године
Милена Дравић и Милош Биковић на пројекцији филма „Лед“, у марту ове године

Рођена је 5. октобра 1940. уБеограду, наДорћолу, преко путацркве Светог Александра Невског.

Похађала је основну школу "Јанко Веселиновић" у Душановој улици, а потом уписалаПрву београдску гимназију.