Слиједи ли Вукотино крунисање на Тргу?

14-10-2018 11:00:51 | | недеља, октобар 14, 2018, фото: Фронтал.СРБ/ vostok.rs |

На брзину, али помпезно најављени Народни протест одржан је у суботу увече на бањолучком Тргу Крајине.

Након изборних резултата, опала је тензија и шири интерес за дешавања на на Тргу Крајине у Бањој Луци, али је сада, поред политичке обојености и мотивације ових окупљања, која су готово од самог почетка неупитна, добила истинска обиљежја религиозног покрета који креира паралелну стварност, преноси
Фронтал

О томе смо већ писали, али чињеница је да је да су ова окупљања прешла границу правила понашања у парламентарној демократији, потпуно се одвојивши од основног повода за окупљања, те се окренувши политици, али са обиљежјима и начинима једног вјерског покрета.

САДА ЈЕ ТРГ КРАЈИНЕ, А НЕ ДАВИДОВ

Најприје се у петак друштвеним мрежама проширио спот (у којем је на латиници и уз напомену да га организује опозиција) обесправљени народ Српске позван да коначно властима на челу са СНСД, кажу све и у лице. Исти спот, само ћирилични и без помињања опозиције, вртио се у ударним терминима на БН ТВ. Није могло проћи неопажено, да се трг именује онако како му је у суштини и име.

Већ из кадрова било је јасно да ће окосница протеста бити Давор Драгичевић, отац трагично страдалог Бањолучанина Давида. Митинг је почео, као и 202 пута прије тога, Даворовим обраћањем и већ познатим оптужбама на рачун власти и МУП Српске.

– Институције Републике Српске су злочиначке и оне су убиле мога сина. Нек докажу да није тако – рекао је Давор.

Потом је један малољетни дјечак, који, иначе, редовно присуствује протестима, изговорио молитву названу Давидова, а многи присутни су се за то вријеме крстили.

– Оче наш, који си на небесима, да се свети име твоје, ослободи ову планету од злочинаца – гласио је дио молитве.

Давор је потом позвао присутне опозиционаре да се обрате, а први се микрофона латио млађани првак Рестарт Србска, покрета који, иначе, није ни парламентарна странка, али има нескривене политичке амбиције и навику да малтретира новинаре.

Извијесни Благић је упитао опозиционе политичаре да ли су на изборима учествовали због мандата или због народа? Он је констатовао да су до сад протести били мирни и достојанствени, али да се поставља питање да ли је то довољно за смјену власти. (!?)

ПОЛИТИЧКИ БЛОК

Народни посланик у још актуелном мандату Адам Шукало у острашћеном говору позвао је грађане и представнике опозиције да не прихвате резултате избора јер они, како је рекао, нису стварни одраз воље народа.

Можда је Шукало тиме желио да укаже на својеврсни парадокс јер, након што је 2014. године са компензацоне листе и уз само 260 гласова освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске, на овогодишњим изборима ни са 20.577 личних гласова није осигурао пролаз у Парламентарну скупштину БиХ.

Шукало је, подржан овацијама присутних, прозвао кандидате СДС који су подржали коалицију са СНСД. Подсјећамо, побједу је Милораду Додику, лидеру СНСД, међу првима честитао добојски градоначелник и носилац листе СДС Обрен Петровић, а високи функционери СДС и први људи Бијељине и Сокоца Мићо Мићић и Милован Цицко Бјелица састали су се недавно да разговарају о сарадњи владајућих и опозиционих странака у Србској с циљем смиривања тензија. Без обзира што се тиме показује да је постизборна психоза ограничена на Бању Луку, Шукало је поновио да нема преговора са режимом.

Давор Драгичевић је у поновном обраћању прозвао лидера СДС и кандидата Савеза за побједу за предсједника РС Вукоту Говедарицу да дође на Трг.

– Вукота, имаш рок до сутра у 18 да дођеш и станеш уз народ. Ако то не учиниш, не мораш више ни доћи – јасно је поручио Драгичевић, без јасности одакле црпе ауторитет за такве општенародне изјаве.

Предсједник ПДП, Бранислав Бореновић, се обратио присутнима рекавши да нема ништа важније од слободе.

– Ово је борба која ће трајати. Ово је борба за слободу земље у којој живимо – казао је Бореновић.

Потом је активиста организације Рестарт Србска, Александар Глувић, узео микрофон и у обредном маниру питао присутне кандидате опозиције да ли ће прихватити освојене мандате, а они су редом говорили да неће.

Пред окупљенима на Тргу тако су се мандата, осим Бореновића, одрекли Јелена Тривић из ПДП, новопечени СДС-овац Недељко Милаковић, али и млађани бањолучки одборник са највише личних гласова за НСРС, Драшко Станивуковић.

СА СТУБА СРАМА МЕЂУ ГОВОРНИКЕ

Потпредсједник НДП Крсто Јандрић такође се кратко обратио на скупу иако је љетос његова слика била истакнута на Стубу срама, заједно са фотографијама народних трибуна који нису гласали за извјештај Анкетног одбора о страдању Давида Драгичевића.

Иначе, Стуб срама су направили управо поменути Благић и екипа Ресартоваца. Наравно, као и све активности Правде за Давида, и Стуб срама направљен је без сагласности надлежних градских служби и уз узурпацију јавног споменика.

Окупљенима су се потом обраћали и чланови Градског одбора СДС, а Давор их је за то вријеме подстицао говорећи им „Обећајте народу још нешто“.

На сљедећем „Народном протесту“ највјероватније ће се појавити Вукота Говедарица, којег ће, како се очекује, група Правда за Давида и опозиција прогласити за предсједника Републике Српске, а извјесно је да ће Говедарица њима положити и заклетву.

На овом скупу на Тргу Крајине окупило се тек неколико стотина грађана, а протест је директно преносила БН ТВ.

Фронтал