РТ: Сваки покушај да нас избаце из емитовања претвара се у повећање публике на нашим другим платформама

16-10-2018 07:45:49 | | / vostok.rs |


Телевизија РТ искључена је из две провајдерске мреже у Сједињеним Америчким Државама — „Спектрум“ (раније позната као „Тајм Ворнер кабловска“) и „Комкаст Чикаго“, које покривају Њујорк, Њу Џерзи, Сан Дијего, Лос Анђелес и Чикаго.


Оператер кабловске телевизије „Спектрум“ је од 1. септембра одбио да са РТ продужи уговор о емитовању. На питање телевизије о разлозима за ову одлуку, оператер је саопштио да је са развојем интернета неоправдано пружати услуге дистрибуције телевизијског сигнала.

„РТ није успео да потврди информације о ’промени стратегије‘ путем извора у америчкој телевизијској индустрији. Колико знамо, компанија није раскидала уговоре са другим телевизијама из тог разлога. Потпуно је очигледно да на РТ настављају да се примењују дискриминационе мере које озбиљно компликују наш рад“, коментарисала је ову ситуацију заменица главног уредника РТ Ана Белкина.

Са друге стране, „Комкаст Чикаго“ објавио је о својој намери да не продужи уговор о емитовању РТ од 1. октобра позивајући се на закон о овлашћењима у области националне одбране, односно на амандман Џона Мекејна. Он дозвољава дистрибутерима да једнострано без објашњавања разлога одбијају да емитују садржај који контролише или финансира руска влада.

Телевизија РТ остаје у САД на другим платформама.

​Главни уредник РТ-а Маргарита Симоњан такође је коментарисала искључење телевизије из две радио-дифузне мреже у САД. Према њеним речима, такви поступци могу довести до повећања публике ове телевизије на другим платформама.

„Постајемо јачи. Судећи по подацима компанија ’Ипсос‘ и ’Симилар веб‘, сваки покушај да нас избаце из емитовања претвара се у повећање публике на нашим другим платформама“, написала је Симоњанова на свом налогу на Твитеру.