„Министарство одбране Велике Британије очекује ширење утицаја Русије на међународној сцени“

17-10-2018 08:45:22 | | фото: Gov.uk/ vostok.rs |


Министарство одбране Велике Британије очекује ширење утицаја Русије на међународној сцени у току наредне деценије, пише у саопштењу тог министарства.

Нова, шеста по реду верзија документа „Глобал стратеџик трендс“ треба да допуни стратегију националне одбране, чије су основе разрађене пре три године. Извештај би требало да буде водич за Владу Велике Британије у „спречавању стварања нових ризика“, а део извештаја је посвећен Русији.


„Руско присуство се може раширити на међународној позорници, нарочито на Арктику, на Блиском Истоку и у Северној Африци. Како би проширила свој утицај, Русија може да успоставља нове односе и припрема основу (за будућу сарадњу). На Азијско-пацифички регион одлази 60 одсто продаје руског оружја и због тога тај регион остаје приоритет за руску одбрамбену индустрију“, наводи се у документу.

У извештају се напомиње да док Русија тражи могућности за продубљивање трговинских и одбрамбених веза са Кином, она може да прошири контакте са другим државама у региону тако што ће се договорити око пројеката у Југоисточној Азији, одржавањем војних веза са Индијом и успостављањем нових контаката са Пакистаном“.

Аутори документа сматрају да Русија у будућности неће променити спољну политику у Евроазији.

„Основни приоритети руске спољне политике ће вероватно остати у великој мери непромењени, а евроазијски регион ће остати доминантан у руском стратешком размишљању. Страхови Русије за свој територијални интегритет, па чак и за опстанак нације, наставиће да шире експанзију и повећавају број покушаја вршења притиска и утицаја на државе у суседству“, тврди се у извештају.

Истовремено аутори документа сматрају да ће одбрамбене иницијативе Русије бити ограничене унутрашњим факторима, а посебно недостатком лица која се одазивају на војни позив.

„У наредних пет година број младих у Русији ће пасти на мање од 25 милиона и наставиће да опада. Ово, као и утицај фактора који се односе на систем здравствене заштите, може да наметне ограничења традиционалним плановима Русије да има милион војника у оружаним снагама. Одлука да се странци узраста од 18 до 30 година примају у војну службу може да изазове неслагања“, наводи се у извештају.

У документу се закључује да ће Русија у блиској будућности сачувати постојећи модел државне управе.