И распоп у Подгорици би аутокефалност након Кијева

17-10-2018 04:44:58 | | фото: Принтскрин јутјуб/ vostok.rs |


Самозвани митрополит канонски непризнате и самозване Црногорске православне цркве Михаило очекује да ће Васељенска патријаршија поступити исто као у случају украјинске цркве и доделити аутокефалност ЦПЦ, пише РТЦГ.

Канонски непризната Црногорска православна црква нема дилему да ли украјинска црква треба да добије аутокефалност и тврди да то не може довести до раскола у православљу.

„Украјина је независна држава, а Украјинци народ који је већ имао своју цркву. Зато и имају право на њену самосталност, што је у складу са Васељенским канонима. То је став и Васељенске патријаршије и патријарха Вартоломеја“, рекао је самозвани митрополит Михаило у интервјуу за портал Радио-телевизије Црне Горе.

Разлог за оптимизам, како се наводи, он проналази и у поруци патријарха Вартоломеја, који је најавио да би аутокефалност украјинске цркве отворила врата и осталим црквама да поврате или добију самосталност.

Види, међутим, и проблем у, како каже, „великим црквама“.


„Познато је да цркве већих и великих народа, које делују у границама друге државе, поништавају и негирају државне, историјске, културне, духовне, језичке и друге посебности државе и народа који им пружа гостопримство. Иду толико далеко да туђе вредности безобзирно присвајају, третирају их као своје и смештају их у свој национални корпус. Њихове активности немају везе са духовношћу, већ су политички мотивисане“, тврди самозвани митрополит.

Крсно име самозваног митрополита Михаила је Мираш Дедеић, и он је други по реду лидер канонски непризнате верске заједнице, Црногорске православне цркве.

Као лидер ове заједнице самозвано се титулише као „Архиепископ цетињски и митрополит црногорски“.

Дедеић је био свештеник СПЦ, али је почетком деведесетих, одлуком Светог архијерејског синода СПЦ, због тешких злоупотреба свештеничког чина и многобројних канонских преступа рашчињен и изопштен. До тада се често декларисао као Србин.

Место је нашао у ЦПЦ, која је регистрована као невладина организација 1993. године од националних Црногораца, привржених идеји црногорске независности.