„Русија побеђује конкуренцију међу водећим светским медијима, ако једина руска телевизија РТ изазива такву муку и страх од утицаја на умове“

19-10-2018 08:36:16 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Русија побеђује конкуренцију међу водећим светским медијима, ако једина руска телевизија РТ изазива такву муку и страх од утицаја на умове, изјавио је председник Русије Владимир Путин на заседању дебатног форума „Валдај“.

„Чини ми се, да. Прилично. Ево испред нас седе руководиоци наше телевизијске компаније ’Russia Today‘. Шта се дешава у неким земљама у којима они раде? Затварају их. Шта то значи? То значи да се плаше конкуренције… Ми овде никога не затварамо… То значи да ми побеђујемо. Ми нисмо монополисти у овом информационом пољу. Немамо светске медије. Имамо један прилично скроман медиј. Ако чак и он узрокује такву муку и страх од утицаја на умове, значи да добијамо ту конкуренцију“, одговорио је Путин на питање да ли Русија побеђује конкуренцију „за умове и душу људи“, преносе РИА Новости.

„Успут, кажу да се на вас (РТ) жале у Француској. Ако будем имао прилике да будем у Паризу, ја ћу, ако ме позовете, доћи код вас у госте и погледати како радите“, рекао је Путин руководиоцима телевизије.


Раније је објављено да је телевизија РТ искључена из две емитерске мреже у САД: „Спектрум“ (раније познат као „Тајм Ворнер кабловска“) и „Комкаст Чикаго“. Оператор „Спектрум“ саопштио је да „с развојем интернета није оправдано пружање услуга дистрибуције телевизијског сигнала“. Са друге стране, „Комкаст Чикаго“ се позвао на амандман Џона Мекејна, који дозвољава дистрибутерима да једнострано, без објашњавања разлога, одбију да емитују садржај који контролише или финансира руска влада.