Пет нових руских филмских хитова о Другом светском рату

20-10-2018 08:09:06 | | Кадар из филма „Т-34“, фото: Кинопоиск / Russia beyond/ vo |


Епске тенковске битке, шпијунске игре и бекства из заробљеништва – ови блокбастери ће вас натерати да појурите у биоскопе.

1. T-34

Овај филм је заснован на једином успешном масовном бекству из нацистичког логора смрти. 14. октобра 1943. године преко 300 затвореника под вођством совјетског поручника Александра Печерског пробило се поред стражара из нацистичког логора Собибор и кроз минско поље иза ограде. Нажалост, мали број оних који су побегли дочекао је крај рата.

3. Нећемо се опраштати

Октобар је 1941. године и немачке трупе напредују према граду Калињину (данашњи Твер), кључној стратешкој тачки која води право према Москви. Совјетски војници и цивили који одбијају да напусте град вољни су да ризикују своје животе како би одбранили град. Како би ствари биле још горе, осим о доласку нациста, они морају да воде рачуна и о немачким шпијунима који се налазе у Калињину.

4. Неуништиви

Овај филм је посвећен посади совјетског тенка КВ-1 коју је предводио поручник Семјон Коновалов. 13. јула 1942. године они су збрисали 16 непријатељских тенкова и самоходних топова. Прави хероји Совјетског Савеза!

5. Анин рат

Читава породица шестогодишње Ане је масакрирана, док она неким чудом успева да побегне. Крије се у празној соби у кући немачког команданта. Принуђена је тако да живи све док њено село не буде ослобођено, али није увек лако бити невидљив.

Борис Јегоров, Russia beyond