Путин: Русија строго поштује све своје обавезе у међународној безбедности

25-10-2018 08:24:29 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) је за девет месеци ове године спречила укупно 26 терористичких злочина на територији Руске Федерације, од чега је било 15 терористичких напада, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Како је рекао, ФСБ мора да настави одлучно да дејствује у борби против тероризма, и то у координацији са Националним антитерористичким комитетом.

Путин је на церемонији доделе чинова припадницима руске војске рекао и да ти подаци говоре да је спасен велики број људских живота.

„Неопходно је наставити са одлучном борбом против тероризма, како би се ниво тих претњи и даље смањивао, пре свега захваљујући поузданих и благовремених информација“, истакао је.

Руски председник се осврнуо и на недавну трагедију у Керчу, када је студент усмртио 21 особу, наложивши руској Националној гарди да предложи измене закона како би се појачала контрола оружја.

Путин је рекао и да Русија строго поштује све своје обавезе када је реч о међународној безбедности и отворена је за дијалог са партнерима, али мора учинити све како би осигурала безбедност земље.

„Управо из тог разлога ће руска војска и морнарица наставити да се модернизују, а акценат ће бити стављен на примену најновијег наоружања. Много типова оружја је већ спремно, ускоро ће кренути и њихова серијска производња. По тактичко-техничким могућностима, то оружје је далеко испред стране конкуренције, а поједини типови и немају пандане“, истакао је.

Руски председник је навео и да је неопходно узимати у обзир искуство војне операције у Сирији, али и карактер терористичких претњи, како би се решавали сви изазови који предстоје.

Управо су такве задатке војници Руске Федерације, Кине и Монголије решавали на последњим великим војним вежбама „Исток 2018“, закључио је Путин.