лавров: За Москву је објективна чињеница да САД излазе из Споразума

29-10-2018 08:48:26 | | / vostok.rs |


За Москву је „објективна чињеница“ то да је одлука о иступању Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета усвојена и да се спроводи, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за програм „Москва, Кремљ, Путин“ на телевизији „Русија 1“.


Према речима министра спољних послова, током недавне посете саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона Москви, настала ситуација се разматрала на састанку у Кремљу без неких емоција и удубљивања у то ко је први почео. Постоји схватање да, ако се ова ситуација развила, онда Русија има своју процену, а Сједињене Америчке Државе имају своју.

Што се тиче коментара председника Русије Владимира Путина упућеног Болтону да овај није донео у Москву „маслинову гранчицу и маслине“, које се налазе на грбу Сједињених Америчких Држава, као знак мирољубиве политике, Лавров је истакао да у Русији „више воле киселе краставце од маслина“.

Истовремено, Лавров је навео да Москва цени Болтонову иницијативу када је у питању одржавање веза са московским колегама и да се „накупило много питања“.

„Сматрамо да је важно да тако високи званичник показује конкретан интерес за конкретна питања на нашем билатералном плану“, рекао је Лавров.

Он је такође рекао да је замолио Џона Болтона да „убрза реакцију“ Сједињених Америчких Држава на предлог Русије да се обнови формат стратешког дијалога на нивоу заменика министара спољних послова. Према речима Лаврова, у јуну ове године његов заменик Сергеј Рјабков упутио је такав предлог новом заменику америчког државног секретара за контролу оружја Андреи Томпсон. Међутим, она још увек „не може ни да наведе који би јој дан или дани одговарали за одржавање таквих консултација“.