Откривен подземни тунел испод Месечеве пирамиде

30-10-2018 08:27:50 | | фото: twitter.com/APANB_AAPNB/ vostok.rs |


Aрхеолози Националног института за антропологију и историју у Мексику открили су подземни тунел испод Месечеве пирамиде у древном граду Теотивакану, који вероватно води у гробницу, саопштио је лист „Мексико њуз дејли“. Према мишљењу научника, тунел симболизује загробни свет.


Месечева пирамида једна је од највећих грађевина претколумбовске Америке. Налази се у граду Теотивакан, који је основан у трећем веку п.н.е, а постојао је све до седмог века наше ере.

Сматра се да су његови становници били представници различитих аутохтоних америчких народа, укључујући Науа, Томи, Тотонак.

​Месечева пирамида изграђена је у периоду од 200. до 400. године наше ере и коришћена је у сврхе обављања ритуалних церемонија у част богиње воде и Месеца, Чалчиутликуе.

Током претходних ископавања ’80-их година прошлог века, истраживачи су пронашли људске остатке са деформисаним лобањама, као и артефакте израђене од зеленог камена. Током последњег истраживања стручњаци су скенирали пирамиду помоћу електро-томографије.

Пронашли су тунел на дубини од осам метара који води ка просторији дужине 15 метара. Улаз у тунел се налази на јужној страни Трга Месеца, у непосредној близини храма, али се сматра да постоји и други улаз на источној страни.

Засад је археолозима непознато шта се налази у погребној просторији. Међутим, стручњаци сматрају да је подземни систем просторија симболизовао загробни живот и потоке свете воде богиње Чалчиутликуе.