Москва не прихвата једностране санкције против Кубе

03-11-2018 08:47:11 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Москва не прихвата унилатералне принудне мере супротно међународном праву, а ова позиција је потврђена у петак у заједничкој изјави лидера Русије и Кубе, рекао је Александар Шетинин, шеф Латиноамеричког одјела Министарства спољних послова Русије, коментаришући одлуку Вашингтона о новим санкцијама против Хаване.

Раније, саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон рекао да Сједињене Државе намеравају да забране трансакције за више од двадесет компанија из Кубе повезане са кубанском војском.

"Ово је наш принципијелни став у вези са неприхватањем једностраних принудних мера супротно међународном праву, што се у потпуности односи на све акције против Републике Кубе, а то је потврђено и током разговора између лидера две наше земље и у заједничкој изјави коју као и одјела за спољне послове", рекао је Шетинин у интервјуу за РИА Новости.

У петак су лидери Русије и Кубе, Владимир Путин и Мигуел Дијас Бермудез, потписали заједничку изјаву. Према речима дипломата, јасно се одражава "заједничко одбацивање ове врсте праксе из различитих углова гледишта".