Путин: Конфликтни потенцијал у свету расте којег прате провокације и отворене лажи

03-11-2018 10:29:58 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Екстремисти и терористи користе раст конфликтног потенцијала у свету, покушавајући да прошире своју делатност на нове регионе, изјавио је у председник Русије Владимир Путин на свечаности у Театру руске армије у Москви, посвећеној стотој годишњици Главне управе Генералштаба Оружаних снага Русије.


„Конфликтни потенцијал у свету, нажалост, расте, прате га провокације и отворене лажи, предузимају се покушаји да се сломи стратешки паритет, разлабављују се системи међународног права. Све то користе екстремисти и терористи који покушавају да прошире своју злочиначку делатност на нове делове планете“, рекао је Путин.

Према његовим речима, такву „платформу хаоса и насиља су желели да створе у Сирији“, али „им то није успело".

Председник Русије је додао да је „огромну улогу у уништавању бандитских вођа, база и инфраструктуре терориста, прецизним, ефикасним нападима“ руске авијације и флоте одиграла руска војнообавештајна служба.

„Наши обавештајци, како то налаже и руска војна традиција, никада нису посустајали, прецизно су испуњавали наредбе. За то што се у многе регионе Сирије вратио мир, што је заустављено крвопролиће и што је отворен пут за успостављање сагласности – а није мање важно и то што смо извели напад на терористе који спречава њихов повратак на нашу територију – дефинитивно је у великој мери заслужна војнообавештајна служба“, навео је Путин.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут