Украјински „Нафтогас“ покренуо „план Б“ у вези са изградњом „Северног тока 2“

04-11-2018 08:32:33 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Компанија „Нафтогас“ Украјине почела је да реализује „план Б“ у вези са изградњом „Северног тока 2“, изјавио је за телевизију „ЗИК“ извршни директор украјинске компаније Јуриј Витренко.


Према речима Витренка, „Северни ток 2“ ће бити изграђен упркос напорима Украјине да се заустави његова изградња, пошто немачка влада и бизнис подржавају пројекат. При томе постоји могућност да се транзит гаса преко територије Украјине у потпуности заустави са таквим развојем догађаја, признао је он.

Витренко је додао да је „Нафтогас“ већ започео реализацију „плана Б“. „Прво покушавамо да надокнадимо финансијске губитке. Већ смо започели нову арбитражу, где тражимо више од 12 милијарди долара, од којих је десет фактички компензација због тога што неће бити транзита кроз територију Украјине после 2019. године. Ми то већ сада радимо, али једноставно компензовање финансијских губитака је, првенствено, резервна варијанта. Ипак је прва, ’план А‘, очување транзита“, истакао је представник „Нафтогаса“.

Одговарајући на питање о обећањима немачке канцеларке Ангеле Меркел да се сачува транзит гаса преко Украјине, Витренко је напоменуо да он ништа не зна о овим обећањима и да Украјина није добијала јасне гаранције од Европе.

Кијев је више пута изјавио да жели да остане транзитна земља за руски гас у Европу. Тренутни уговор за транзит истиче крајем 2019. У вези са тим Украјина се снажно супротставља постављању нових гасовода који заобилазе њену територију.

При томе су у Украјини више пута развијани планови за супротстављање реализацији „Северног тока 2“. Тако је у јуну председник Украјине Петро Порошенко назвао „Северни ток 2“ „апсолутно политичким пројектом усмереним против Украјине“ и објавио о плановима за стварање групе у Европској унији која би требало да заустави изградњу овог гасовода. Формирање ове групе остало је као нацрт.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут