Медведев: Ниво сарадње између Русије и Кине невиђено висок

06-11-2018 08:20:27 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Штукина/ vostok.rs |


Русија и Кина би требало да штите постојеће трговинске режиме, а не да их уништавају, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев на састанку са председником Кине Си Ђинпингом.


„Наш заједнички задатак је заштита постојећих режима међународне трговине, а не њихово уништење, како се то, нажалост, понекад догађа“, нагласио је руски премијер.

Руски министар сложио се са кинеским председником који сматра да се у области међународне трговине накупило прилично много проблема.

Током разговора са Си Ђинпингом, председник руске владе нагласио је да је ниво сарадње између Русије и Кине невиђено висок. Он је констатовао да се његов колега већ трипут ове године састао са руским председником Владимиром Путином, а да је њихов следећи контакт планиран за крај новембра у Буенос Ајресу на самиту Г20.

„Све ово доказује да су између наших земаља успостављени односи стратешког партнерства и сарадње“, рекао је Медведев.

Отварајући састанак са Медведевом, Си Ђинпинг га је замолио да „пренесе велики поздрав и најлепше жеље председнику Путину“.

Кинески председник је изразио уверење да ће посета Медведева и предстојећег састанка шефова двеју влада „дати додатни импулс разноврсној сарадњи између наших земаља“.

Кинески лидер истакао је да се руско-кинески односи протеклих година брзо и стабилно развијају, што се види на нивоу политичког поверења, као и на пробој у помацима на практичном плану. Он је такође истакао напредак у међународним питањима и сарадњи у оквиру мултилатералних организација.

„Даље се надам да се стране неће зауставити на ономе што је постигнуто и да ће улагати напоре за продубљивање наших односа у новом добу“, закључио је председник Кине.