Путин: Русија има репутацију савесног и одговорног учесника војнотехничке сарадње

07-11-2018 08:43:47 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин истакао је потребу да се промене уобичајени приступи и развијање нове свеобухватне стратегије за блиску будућност у области војнотехничке сарадње.


„Суштински променљиви услови у којима мора да се тргује војном техником захтевају да се прилагоде познати приступи и развију нове интегрисане стратегије у догледној будућности“, нагласио је Путин на заседању комисије за војнотехничку сарадњу.

„Ослањајући се на стечено богато искуство, потребно је и даље доследно појачавати војнотехничку сарадњу са страним државама“, рекао је Путин.

„Постојеће могућности у области војнотехничке сарадње. Важно је искористити за модернизацију и обнову читаве домаће индустрије, подршку наше науке, формирање снажног технолошког потенцијала у интересима динамичног развоја земље.“

Путин је нагласио да у области војнотехничке сарадње Русија има „и озбиљна достигнућа и разумевање великих задатака који су пред нама“.

„Последњих година, обим извозних испорука војних производа налази се на стабилно високом нивоу који износи око 15 милијарди долара“, констатовао је Путин.

„Наравно, наставићемо пажљиво да пратимо трендове глобалног тржишта оружја, нудити нашим партнерима нове флексибилне и погодне форме сарадње. Ово је још важније у садашњим условима, када наши конкуренти често прибегавају бескрупулозним методама борбе: покушавају да притискају и уцењују купце, укључујући и користећи политичке санкције како би наметнули своју војну технику, чак и ако је она виша по цени и инфериорнија од наше технике по квалитету“, оценио је руски лидер.
Према речима председника, „предност руских произвођача је доследно висок квалитет производа који су јединствени по својим борбеним и техничким карактеристикама“.

„Русија има репутацију савесног и одговорног учесника војнотехничке сарадње“, нагласио је Путин. „Ми строго поштујемо међународне норме и принципе у овој области. Испоручујемо наоружање и војну технику искључиво у интересу безбедности, одбране и борбе против тероризма“, наставио је он.

„У сваком конкретном случају детаљно процењујемо ситуацију и прогнозирамо развој ситуације у одређеном региону света. Истовремено, закључени билатерални уговори никада нису усмерени против трећих земаља и против интереса њихове безбедности“, нагласио је Путин.