РПЦ одговорила Порошенку на позив да „иде кући у Русију“

07-11-2018 03:59:07 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


У Украјини нема представника Руске православне цркве, а канонску Украјинску православну цркву подржава велика већина грађана ове земље, саопштено је за РИА Новости у Московској патријаршији, коментирајући изјаву украјинског председника Петра Порошенка.

Раније је Порошенко рекао да Руска православна црква "нема шта да тражи" у Украјини, те позвао "њене представнике" да се врате у Русију.


„Зар је то нормално, да се у Кремљу хитно сазива Савет безбедности Русије под руководством Путина са једним питањем на дневном реду: Како заштитити Руску православну цркву у Украјини? Драги моји, немате шта овде да радите. Нема шта да ради овде ваша црква, ваша војска, ваше оружје. Идите кући у Русију“, рекао је Порошенко током
конференције "Лекције хибридне деценије: шта треба знати за успешан напредак".

"У Украјини нема представника Руске православне цркве, дакле, према диптисима усвојеним у православном свету, таква православна организација уопште није позната. Украјинска православна црква никога не представља, осим украјински народ, који у великој мери подржава ову цркву и њен примат", саопштено је за РИА Новости у Руској православној цркви.

Саговорник агенције је истакао да је идеја о стварању такозване јединствене украјинске цркве, инициране од стране украјинских власти, "грубо и безаконско насиље против свести и верских убеђења већине Украјинаца, те да ће и пре или касније историјски суд дати тачну оцену ове авантуре".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут