РТ: Иран и Јужна Кореја избацују долар из међудржавне трговине

07-11-2018 04:44:53 | | фото: © Reuters / Thomas White / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Јужна Кореја и Иран су се сложили да пређу на националне валуте у трговинским односима, с обзиром да стране желе да ојачају односе упркос санкцијама САД-а према Техерану.

Споразум је од великог значаја за обе земље, објавила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап, објашњавајући да је споразум последица забринутости Јужне Кореје у вези односа са Ираном.

Земље су се такође договориле да врше плаћања и измирују своје финансијске и банкарске обавезе користећи јужнокорејску националну валуту - вон. То ће омогућити компанијама из Јужне Кореје и Ирана да наставе своје широке трговинске односе у различитим областима.

Обим билатералне трговине је прошле године премашио вредност од 12 милијарди долара, изјавио је амбасадор Ирана у Сеулу Саид Бадамчи Шабестари, тзе да се се иранска и јужнокорејска економија допуњују.


С обзиром да су односи између Техерана и Сеула засновани на "реалности", чињеница је да су земље одлучне да продубе односе у светлу америчких "непријатељских и илегалних једностраних акција", рекао је амбасадор.


Раније је амбасадор Јужне Кореје у Техерану Риу Јонг Хјун рекао да упркос многим европским компанијама које напуштају Иран под притиском америчких санкција, јужнокорејске фирме схватају значај иранског тржишта и одлучиле су да остану.


Као одговор на санкције САД-а, Иран и његови трговински партнери преговарају о смањењу учешћа америчког долара у међусобној трговини.

Русија, Турска, Индија, Ирак, Катар, Кина и друге земље активно предузимају кораке да се пребаце на националне валуте у трговинским односима како би заобишле притисак Вашингтона.