Косачев: Човечанство мора бити спасено од НАТО-а

08-11-2018 09:24:16 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Председник Комитета за међународне односе Савета Федерације Константин Косачев, коментаришући говор бившег генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена на пољском радију, рекао је да човечанство мора бити спашено од НАТО-а.

Раније је Расмусен у интервјуу за пољску радио станицу напоменуо да нема сумње да ће Руска Федерација вршити притисак на Белорусију, наглашавајући да је жеља Русије да интегрише Белорусију са Руском Федерацијом свакако претња. Поред тога, Расмусен је додао да Белоруси имају прилику да одреде своју будућност, иако Белорусија још није демократска држава. Он је такође позвао земљу да се фокусира на искуство Грузије или Украјине. Бивши генерални секретар НАТО-а верује да би Белорусија у будућности могла да игра "веома интересантну улогу", јер се налази између Европе и Русије, али да је то могуће само под условима реформи и демократског и слободног друштва. Истовремено, Расмусен је истакао да су ЕУ и НАТО заинтересовани за могућност укључивања Белорусије у своје редове.
Он је рекао да "Белоруси имају прилику да одреде своју будућност, иако Белорусија још није демократска држава", те је позвао да се "фокусирају на искуство Грузије или Украјине".

"Раст опозиционих снага који би могли да се супротставе властима у Минску је сасвим могућ, и то је једини начин да се крене напред", каже Расмусен.

Косачев је нагласио да у задње две деценије НАТО отворено и бесрамно врши притисак на власти Грузије и Украјине ради чланства у Алијанси, те да конзистентнио крши оснивачки акт НАТО-Русија, који подразумева трајни мораториј на распоређивање значајних оружаних снага и оружја на територије нових чланица НАТО-а.

"Зашто све ово говори? Вероватно, јер верује да циљ оправдава средства, а лаж за спасење је прихватљива и чак племенита. И суседне нације би требало спасити од Русије, укључујући сада и Белорусију. Заправо, човечанство мора бити спасено од НАТО-а. НАТО је сахранио принцип недељивости безбедности у Европи, бомбардовао је суверену европску државу ради подстицања сепаратизма на Косову, те грубо прешао преко границе своје компентенције широм света", написао је Косачев.