РТ: „Добро за мултиполарни свет“: Путин подржао Макронов план о стварању „Европске војске“ који је осудио Трамп

12-11-2018 08:17:54 | | / vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Жеља Европе да створи своју војску и престане да се ослања на Вашингтон у одбрани није само разумљива, већ би била "позитивна" за мултиполарни свет, рекао је Владимир Путин неколико дана након што је амерички председник Доналд Трамп осудио овај предлог.

"Европа је моћна економска унија и природно је да жели да буде независна и суверена у области одбране и безбедности", рекао је Путин за РТ у Паризу где су се светски лидери окупили како би обележили стогодишњицу краја Првог светског рата.


Он је такође описао потенцијално стварање европске армије као "позитивни процес", додајући да ће то "ојачати мултиполарни свет".
Руски лидер је чак изразио подршку француском председнику Емануелу Макрону, који је недавно предложио ову идеју, рекавши да је став Русије о том питању "у одређеној мери усклађен са оним у Француској".


Макрон је недавно обновио амбициозне планове стварања комбиноване војне силе ЕУ, рекавши да је то неопходно за сигурност Европе. Он је такође рекао да ЕУ мора постати независна од свог кључног савезника са друге стране Атлантика, тиме изазивајући бесну реакцију из Вашингтона.

Амерички председник Доналд Трамп осудио је идеју назвавши је "врло увредљивом" и затражио од Европе да надокнади САД-у за "субвенционирање НАТО-а". Амерички и француски лидер су потом покушали да олакшају разлике, те су се сложили око потребе за "јачом Европом",а оштрију реторику су назвали "неспоразумом".

Међутим, наизглед нису успели да се слажу о компромису о овом питању, јер је Трумп још увек инсистирао на дијељењу "терета НАТО-а", док је Мацрон показао да није спреман да се одрекне своје идеје о европским снагама.
Говорећи о односима Москве са НАТО-ом и Вашингтоном, Путин је рекао да је Русија увек спремна за дијалог, додајући да је лопта сада у америчком суду. "Ми нисмо ми који ћемо се повући из Уговора ИНФ-а, то су Американци који планирају то урадити", рекао је он, говорећи о плановима Вашингтона да напусте 30-годишњи споразум о наоружању који забрањује поседовање и развој кратких - и ракете средњег домета.