Порошенко: Украјина једна од најсиромашнијих земаља у Европи

13-11-2018 11:42:43 | | Карикатура: © РИА Новости / Виталий Подвицкий/ vostok.rs |


На садашњем нивоу свог економског развоја, Украјина је једна од најсиромашнијих земаља у Европи, рекао је председник те земље Петар Порошенко на састанку Регионалног савета за развој.

"Иако смо вратили економски раст, његов темпо није довољан да би људи то осетили у свим регионима и друштвеним слојевима без изузетка, да престанемо да будемо једна од најсиромашнијих земаља у Европи", Економска правда цитира речи украјинског лидера, а преносе РИА Новости.

Порошенко је такође коментарисао повећање тарифа за гас. Према његовим речима, ова мера је постала неизбежна због потребе примања транше кредита од Међународног монетарног фонда. Од 1. новембра, цене плавог горива у Украјини порасле су за 23.5 процената - на 8500 гривни за хиљаду кубних метара. Ово је био један од услова ММФ-а за додељивање још једног зајма Кијеву. Како су саопштиле украјинске власти, цене гаса ће наставити да расту. Друга фаза ппоскупљења планирана је за период од 1. маја до 31. децембра 2019. године.

"Влада је стоји у простору између лошег и врло лошег - између повећања тарифа и снажног удара на макрофинансијску и макроекономску стабилност државе. Ово је курс и за буџетски дефицит, правовремене исплате пензија и плата, финансирање војске и сектора безбедности", објаснио је Порошенко.

Након Мајдана 2014. године украјинска економија је у рецесији: расту цене за све врсте трошкова живота, а плате и пензије остају ниске. Повећава се и спољни дуг државе. За пет година - од 2013. године до почетка 2018. године, износ јавног дуга према БДП-у скоро се удвостручио - са 36,6 на 71,8 процената.
Економска ситуација се такође погоршава због покушаја кијевских власти да обуставе све трговинске односе са Русијом.

Према речима Директора Светске банке за Украјину, Белорусију и Молдавију, Сату Кахконен, Украјини ће бити потребно још стотину година да дође на ниво суседних европских земаља.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут