Чепурин: Резолуција 1244 правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса

14-11-2018 05:31:30 | | / vostok.rs |


Русија је спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања, поручио је данас руски амбасадор у Београду Александар Чепурин на састанку са председником Александром Вучићем.


„Као што је вама говорио наш председник (Владимир Путин), са наше стране постоји апсолутна спремност за сарадњу и помоћ у решавању тог јако важног питања“, рекао је Чепурин.

Он је навео да је Русија заинтересована за решавање косовског питања и да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса.

Главни проблем је, наводи он, у томе што се бриселски разговори воде већ шест година, те да се, док је Србија испунила све постигнуте договоре, то не може рећи за другу страну.

Чепурин је истакао пример Заједнице србских општина, која још није формирана, те додао да се нада да ће у том смислу бити напретка.

Руски амбасадор сматра и да би било добро да се помогне странама у дијалогу који се води у СБ УН, подсетивши да ће данас бити одржана седница СБ о том питању.

„Ситуација је таква да захтева још више пажње од стране СБ, редовне састанке, а не покушаје да се смањи расправа“, рекао је Чепурин и додао да ће се у сваком случају очувати одређени оптимизам.

У обраћањима Вучића и Чепурина, која су била отворена за медије, амбасадор Русије је рекао и да је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата значајан датум и да нико и ништа не може да умање допринос Срба и србског народа тој великој победи.

„Када се каже ’вечна слава и памјат‘ говори се о србским херојима у Великом рату“, рекао је Чепурин.

Он је истакао да је посета Владимира Путина Србији од великог значаја за односе две земље, те да је усмерена на јачање билатералне сарадње у свим областима, пре свега у економији.

„Имамо добре резултате, али увек имамо могућност да се они побољшају, пре свега у интересу наших народа“, рекао је Чепурин и додао да редовни контакти сведоче и о личним пријатељским односима између шефова две државе.

То показује и жељу за сарадњом, узајамном помоћи и очувањем пријатељства, заувек, закључио је Чепурин.