Москва: Да би се непризнато Косово примило у Интерпол користи се финансијски моћ према појединим земљама

14-11-2018 10:01:45 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Неке земље користе финансијске инструменте за доношење одлуке о примању непризнате Републике Косово у Интерпол, саопштио руски амбасадор у УН-у Василиј Небезја, говорећи на састанку Савета безбедности УН о ситуацији на Косову.


Тренутно самопрокламована република спроводи масовну кампању за придруживање Интерполу, тврдећи да је то једини начин сарадње са међународном заједницом у области безбедности и кривичног гоњења међународног криминала.

"На основу уверења наших колега да подржавају дијалог између Београда и Приштине, видимо њихове текуће покушаје промовисања чланства Косова у међународним организацијама", рекао је Небензја. Посебно, према његовим речима, "све се сада ради, укључујући кориштење финансијск
е моћи у односу на поједине земље како би се сакупило више гласова у прилог захтева Косова за чланство Интерполу".

"Ово доприноси још већој ерозији поверења између страна и може негативно утицати на активности Интерпола, као што се догодило са Светском царинском организацијом раније", упозорио је дипломата.



Истовремено, заменик представника САД-а у УН-у, Џонатан Коен, говорио је у прилог овој одлуци.

"Позивамо оне земље које још то нису урадиле да се придруже земљама које признају Косово", рекао је амерички дипломата.

"Активно подржавамо учешће Косова у свим међународним организацијама".

"Посебно позивамо све чланове Интерпола да подрже чланство Републике Косово у овој организацији током Генералне скупштине 20. новембра", нагласио је он.


Према његовим речима, чланство Косова у Интерполу ће помоћи у борби против тероризма, сајбер криминала и других злочина у региону и шире.