РТ: Европски супервулкан у Италији би могao имати велику ерупцију - истраживање

16-11-2018 09:40:47 | | фото: © Flickr / Michele Costigliola / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Древни италијански суперволцан који није активан последњих 500 година, могуће је да је почео са фазом активности која би могла довести до колосалне ерупције, која би довела до потенцијалне катастрофе за заједнице које живе у његовој близини.

Кампи Флегреи је можда ушао у нови циклус магме, према новообјављеним налазима који сугеришу да "субвулкански систем" започиње "нову фазу изградње". Истраживачи упозоравају да би ово могло довести до "неких недефинисаних догађаја у будућности - до ерупције у великом обиму.

Велико вулканско подрућје западно од Напуља које има 24 вулканска кратера, Кампи Фери, "произвело је две катаклизмичке ерупције и бројне мање еруптивне догађаје током протеклих 60 000 година", према новом извештају.


Тим научника истраживао је 23 претходне ерупције вулкана, те створио компјутерски модел који симулира ове ерупције. Последња ерупција, која се десила 1538. године, трајала је осам дана и била је толико моћна да је створила Монте Нуово. Забрињавајуће је што је ово је била прилично слаба ерупција за вулкан Кампи Флегери.

Две највеће ерупције биле су Кампаниан Игнимбрита, које су се догодиле пре 39,000 година, током које је избачен пепео на огромних 3,7 милиона квадратних километара, а друга ерупција ерупција се догодила пре 15,000 година.

Након извођења хемијске анализе камења, минерала и узорака стакла из ових ерупција, научници су утврдили да би магма вулкана могла да уђе у фазу подизања притиска, што се догађа пре ерупције.

Открили су исту врсту магме која је откривена и довела до избијања Монте Нуова, Кампаниан Игнимбрите - магму засићеном водом са високим процентом CО2.

Кампи Флегреи са својом евентуалном ерупцијом, а око којег живи око 1,5 милиона људи, чак и мала ерупција би могла имати катастрофалне последице.

Међутим, нема разлога за било кога у близини да диже панику, а закључци студије не значе да ће доћи до велике ерупције. Ови услови заиста могу бити дуго без ерупције. Иако је могуће да се може десити велика ерупција, то се неће догосити у блиској будућности.