Захарова: Резолуција 1244 одређује позицију Русије у односу на косовско решење

16-11-2018 10:19:24 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Русија у решењу косовског питања полази од међународног права и од тога да решење треба да одговара народу Србије, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

На редовној конференцији за новинаре, коментаришући изјаву такозваног косовског председника Хашима Тачија после сусрета с руским председником Владимиром Путином у Паризу да позиција Русије у односу на Приштину треба да буде промењена, указала је:

„Данас је на снази резолуција Савета безбедности УН, коју нико није укинуо, и она и одређује позицију Русије у односу на косовско решење. Ми се ослањамо на то, али при том схватамо да се воде преговори између две стране и при том смо не једном саопштили да формирамо своју позицију и на основу и међународног права и наравно, полазећи од тога да те одлуке коју могу бити донешене, треба да одговарају интересу народа Србије”, рекла је Захарова.


Она је додала да је „формула довољно универзална”, и да, према томе, „не треба тражити друге рецепте да би Русија променила своју позицију”.