Јапан се нада да ће му бити предата два Курилска острва

17-11-2018 01:48:17 | | фото: © РИА Новости / Сергей Красноухов/ vostok.rs |


Јапан се нада да ће у случају да му буду предата два Курилска острва — Хабомаи и Шикотан — добити суверенитет над њима, изјавио је 16. новембра генерални секретар Владе јапана Јошихиде Суга на конференцији за штампу у Токију.


„Ми сматрамо да ће ако Јапану буду враћени Хабомаи и Шикотан самим тим бити потврђен и суверенитет Јапана над њима“, рекао је Суга, коментаришући изјаву председника Русије Владимира Путина да треба вратити разговорима о мировном споразуму на основу совјетско-јапанске декларације из 1956. године која предвиђа предају два острва Јапану.

Он је рекао и да су се премијер Јапана Шинзо Абе и руски лидер договорили да не пребацују питање мировног споразума на друге генерације.

„Договорено је да на бази совјетско-јапанске декларације убрзају преговори о закључивању мировног споразума. Због тога ће премијер Абе почетком године посетити Русију, а састанак са Путином планиран је и за јун у Јапану на самиту Г20“, рекао је он.

Како пише јапански „Асахи шимбун“, Абе је обећао да на тим острвима неће бити формиране америчке војне базе.

Почетком септембра председник Русије Владимир Путин предложио је на Источном економском форуму у Владивостоку закључивање мировног споразума без предуслова између Русије и Јапана до краја године. Међутим, Токио је касније саопштио да ће наставити да инсистира да се споразум потпише тек након решења територијалног спора. Истовремено су политички кругови у Јапану и сам Абе оценили тај предлог руског председника као израз његове жеље да се преговори помере са мртве тачке.