„Русија би могла затворити Азовско море за украјинске бродове“

18-11-2018 11:19:09 | | фото: © РИА Новости / Игорь Зарембо/ vostok.rs |


Русија би могла затворити Азовско море за украјинске бродове, али то би могло да доведе до „великог рата“ са Украјином, изјавио је бивши заменик начелника Оружаних снага Украјине, генерал-пуковник Игор Ромањенко у свом чланку за „Апостроф“.


Међутим, Ромањенко сматра да би војни сукоб са Москвом био несврсисходан за Кијев, јер он неће моћи да одговори руској војсци. Он је додао да Запад неће слати трупе у Украјину, јер се плаши да ће због тога почети Трећи светски рат. Једина помоћ на коју Кијев може да рачуна је дипломатска и економска, истиче Ромањенко.

„Војску нам неће послати, јер Запад не жели да се овај рат прошири на глобални ниво и прерасте у Трећи свет. Он ће активно помагати на дипломатском и економском фронту и у војној области, али да се бори за Украјину - то неће“, истакао је он.

Ромањенко је додао да би против Русије могле да буду пооштрене санкције, али да сумња у њихову ефикасност.

„Санкције против Русије не могу да се упореде са Регановим санкцијама против Совјетског савеза, то јест не дирају се финансије, не дира се енергетика, а Кремљ и даље има озбиљне резерве“, пожалио се војни експерт.

Раније је члан Савета Федерације Русије Франц Клинцевич изјавио да би Русија могла да блокира Азовско море за пролазак украјинских бродова, као одговор на то што су украјинске власти задржале 15 руских бродова који су упловили у луке на Криму.

Кијев је више пута оптуживао Москву за „дестабилизацију“ ситуације, не наводећи при томе никакве доказе за своје тврдње.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут