РТ: Још један хемијски напад у Сирији, али овај пут се западни медији не чују

26-11-2018 08:26:15 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Напади хемијским оружјем у Сирији се обично пропрате срцепарајућим извештајима западних медија, као и амерички ракетни напади, али последњи напад хлором у Алепу углавном је занемарен на Западу. Како то може бити?

Гранатирање у суботу увече по стамбеним објектима у сиријском Алепу, изгледа да је стварно био хемијски напад. Према саопштењу Министарства одбране Русије, најмање 46 људи, укључујући и осморо деце је хоспитализовано са симптомима тровања гасом, односно хлором.


Напад на град, који је ослободила сиријска војска пре две године, изведен је из подручја у провинцији Идлиб, посљедњем упоришту џихадиста повезаних са Ал Каидом.


Дакле, где су сада те хитне седнице Савета безбедности УН-а, пркосне анализе "Њујорк тајмса", удари "томохавцима" као одгвор на последњу џихадистичку енклаву у Сирији?


"Није их брига, јер напад долази са погрешне стране, као што је и било. Ако погледате глобалну медијску покривеност, то није догађај", изјавио је за РТ аналитичар и оснивач "Century Wire"Патрик Хенингсен. Хенингсен је такође приметио да је инцидент показао да "такозвани побуњеници имају средства, мотив и могућности да изведу хемијске нападе на Сиријце".



Али за децу која су отрована у нападу, инцидент је био далеко од тога да то "није догађај".

"Чини се да унутра нешто гори и очи боле", рекао је дечак Хамза ТВ екипи која је документовала последице напада.

"Била сам код куће, а онда сам почела да се кашљем, али нисам могла да поднесем. Лекови не помажу, па су ме одвели у болницу", рекла је жена док је говорила кроз маску за кисеоник.



Упркос црчцима са Запада, предузете су мере да се одговорни казне. Москва је у недељу саопштила да су руске ваздухопловне снаге погодиле циљеве у демилитаризованој зони Идлиба, одакле су милитанти извели хемијски напад.


Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут