Закхарова одговорила на речи Климкина о „бескорисности“ дипломатских односа са Русијом

27-11-2018 09:30:30 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Портпаролк Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је на телевизији „Русија 1“ изјаву украјинског министра спољних послова Павела Климкина о непотребности дипломатских односа између Кијева и Москве.

Раније је Климкин, говорећи о инциденту у Керчком мореузу, изјавио да Украјини нису потребни дипломатски односи са Русијом.

„После свега што је управо његов режим, режим у ком он (Климкин) учествује, створио, толико провокација, безобразлука, толико је лажи изговорено - они се питају да ли су потребни дипломатски односи. Још једном ћу поновити, ми смо за
решавање свих питања, чак и оних која су се десила претходног дана (инцидент у Керчком мореузу), искључиво у смислу одговорног приступа“, коментарисала је Захарова.

Према саопштењу Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) у недељу су бродови украјинске морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Након тога, украјинска Врховна рада изгласала је увођење ратног стања у одређеним регионима земље, углавном оним који се граниче са Русијом, док је председник Украјине Петро Порошенко претходно изјавио да ће та мера ступити на снагу 28. новембра у 9 часова пре подне по кијевском времену.