Рјабков: Русија наставља да у потпуности поштује Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета

27-11-2018 06:47:23 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Свест о несмотреној намери САД да иступи из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета у свету расте, с обзиром на то да таква одлука носи ризик за глобалну безбедност, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.


„Након изјава председника САД Доналда Трампа о намерама Вашингтона да се једнострано повуче из Споразума о ликвидацији ракета, пажња политичара, дипломата, других релевантних стручњака и међународне заједнице окренута је овој теми. У свету постоји све већа свест о ризицима и претњама које може да изазове ово несмотрено решење не само за регионалну, већ и глобалну међународну безбедност и стабилност уопште“, рекао је Рјабков на специјалном брифингу.

Сједињене Америчке Државе пласирају нетачне информације о дијалогу са Русијом о Споразуму о ликвидацији ракета како би оправдале своју одлуку о повлачењу из Споразума, сматра Рјабков.

„Нама је једнако важно да пружимо међународној заједници праву слику о томе шта се дешава око Споразума. Уверени смо да је ово од суштинског значаја имајући у виду да је информативни простор испуњен неприкладним тумачењима, доколичарским спекулацијама и отворено лажним информацијама“, навео је он.

„Тако је у оквиру пропагандне кампање, како би оправдала своју одлуку о повлачењу из споразума, америчка страна почела да Русију још већим притиском оптужује за кршење споразума“, додао је он.

Он је истакао да Русија наставља да у потпуности поштује споразум и одбацује сваку спекулацију да га крши.

„С обзиром на цео комплекс фактора који утичу на безбедност и стратешку стабилност, Русија наставља да поштује споразум као важан елемент архитектуре евроатлантске безбедности. Залажемо се за очување овог Споразума у условима да га строго поштује америчка страна. У том контексту спремни смо да поново са великом одговорношћу потврдимо да одбацујемо све спекулације да смо наводно прекршили споразум“, истакао је Рјабков.

Он је додао да су апсолутно неприхватљиве неосноване оптужбе и категоричан начин на који се о њима објављује.

Русија неће оставити без одговора планове САД и НАТО да реагују на „кршење“ Споразума од стране Москве, нагласио је Рјабков.

„Обратили смо пажњу на извештаје у медијима да Сједињене Америчке Државе одавно и не безуспешно, убеђују савезнике у НАТО-а да израђују могуће варијанте војног одговора на фиктивно руско кршење Споразума о ликвидацији ракета. Ово укључује и неке опције за ширење нуклеарног обуздавања. У том смислу упозоравамо: овакав развој догађаја био би изузетно дестабилизујући корак који ћемо бити принуђени да додатно узмемо у обзир у нашем војном развоју“, указао је помоћник министра.

Он је додао да су се САД методично припремале за иступање из овог Споразума и да у том смислу то није било изненађење за Русију.

Очигледну корист раскидања Споразума о ликвидацији ракета је амерички војно-индустријски комплекс, објаснио је он.

„Осим добијања великих војних поруџбина у земљи, рачуна се и на проширење међународног тржишта, укључујући и на рачун подривања конкурентског потенцијала руских одбрамбених предузећа“.

Након изласка САД из Споразума, јасно је да је главна претња што ће се свет увући у велику трку у наоружању на новом технолошком нивоу, рекао је он.