Захарова: Грађански сукоб у Украјини би могао да прогута целу земљу

30-11-2018 12:21:00 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Москва је забринута да би након проглашења ратног стања грађански сукоб могао да избије у целој Украјини, изјавила је портпарол Министарства спољнх послова Русије Марија Захарова. Она сматра да су украјинске власти отишле сувише далеко у својим провокацијама.


„Украјинској војсци су додељена ексклузивна овлашћења, укључујући вансудску употребу силе, што представља озбиљну опасност, јер би грађански сукоб могао да прогута целу земљу“, рекла је Захарова, говорећи о проглашењу ратног стања у 10 украјинских региона.

Према њеним речима, закон којим је проглашено ратно стање ради одвраћања „руске агресије“ налаже ограничења основних људских права и слобода, укључујући слободу изражавања, окупљања и кретања.

„Кијевске власти сада могу да заплене шта год желе од људи у тој земљи, од приватне својине до личних докумената“, указала је Захарова.

Она је пренела да Москва позива међународне организације да обрате пажњу на кршења људских права у Украјини, која произилазе из проглашења ратног стања.

„Развој догађаја у Украјини сматрамо још једним алармантним знаком да та земља наставља да се креће путем сукобљавања. Позивамо УН, ОЕБС, Савет Европе и друге међународне организације да обрате пажњу на опасност од сценарија заснованих на употреби силе, као и на лоше стање људских права у Украјини“, истакла је Захарова.

Уз то, упозорила је „западне заштитнике Украјине“ да је идеја украјинског председника Петра Порошенка о увођењу ратног стања веома опасна.

„Док очајнички покушава да остане на власти, он увлачи земљу у још једну шему праћену катастрофалним последицама по Украјину, као и по европску безбедност“, рекла је портпаролка руског Министарства.

Захарова је закључила да ратно стање „угрожава претежно русофоне регионе, у којима већина људи никада није подржавала садашње власти, како показују анкете“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут