Москва: Турбулентни карактер војно-политичке ситуације у свету условљен тежњом САД и њихових савезника за неподељеном глобалном доминацијом

01-12-2018 10:31:48 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Турбулентни карактер војно-политичке ситуације у свету условљен је тежњом САД и њихових савезника за неподељеном глобалном доминацијом, изјавио је у петак заменик министра одбране Русије, генерал-пуковник Александар Фомин.

„Савремена војно-политичка ситуација у свету и даље је сложена и турбулентна. Видимо формирање полицентричног модела светског поретка, образовање нових центара економског и политичког утицаја, заоштравање супарништва међу државама“, рекао је Фомин новинарима, преносе РИА Новости.

Он је навео да „глобални и регионални процеси постају све теже предвидиви, а прате их покушаји да се трансформишу општепризнате норме и да се преиспитају принципи међународног права“.


„То је, пре свега, условљено тежњом САД и њихових савезника за неподељеном глобалном доминацијом, уз пренебрегавање принципа једнаке и недељиве међународне безбедности“, рекао је Фомин.

Он је додао да је у току експанзија идеја екстремизма и радикалног ислама, што доприноси формирању услова за стварање терористичких организација и ширење размера њихове делатности, како у оквирима одређених држава, тако и на територији целих региона.

„Остаје опасност неконтролисаног ширења оружја за масовно уништење, ракета и ракетних технологија, пре свега. Наведени услови одређују карактер и садржај опасности за националну безбедност Русије данас и у догледној будућности“, рекао је заменик министра одбране Русије.